BLOGIARKISTO

Bad – ei huono

29.09.2018

Michael Jackson teki sen. Nimittäin Thriller-menestyksen jälkeisen albumin.

Vuonna 1987 popin kuningas julkaisi paljon odotetun Bad-albumin. Odotetun siksi, että edellisestä Thriller-älpyn julkaisusta oli kulunut jo puoli vuosikymmentä ja silloisessa musiikkibusineksessä se on pitkä aika se. Artistin omia paineita voidaan vaan kuvitella.

Pitkä prosessi

Bad-albumia työstettiin yli kolme vuotta. Sen tekemistä haittasi muut projektit, kuten We Are The World -avustuslevy ja Jacksonin elokuvaprojektit. Edellisiin albumeihin (Thriller, Off The Wall) erilaista - ja kehitystä - oli se, että artisti itse oli enemmän mukana kaikissa prosesseissa. Jos kohta edellä mainitut albumit olivat syystäkin supertuottaja Quincy Jonesin osaamisen ja luovuuden tekosia, niin nyt Michael otti enemmän ohjia omiin käsiinsä.

Tuotantoon

Kuudestakymmenestä sävellyksestä jatkoon selvisi kolmekymmentä biisiä. Michael ajatteli, että Bad voisi olla kolmen cd-levyn julkaisu. Quincylla oli järki mukana ja ehdotti vain kymmenen biisin älpeetä. Siihen lopulta päädyttiin, mutta cd-julkaisu sisältää yhden ylimääräisen biisin, eli Leave Me Alone, joka julkaistiin myös sinkkuna. Ainoa Bad-levyn biisi, jota ei seiskatuumaisena julkaistu oli Speed Demon(*).

Oma arvio

Bad sementoi Michael Jacksonin aseman popin kuninkaaksi. Albumi sisältää vain hyviä biisejä. Quincy Jonesin kädenjälki kuuluu. Thriller-albumin myyntilukuihin ei ihan päästy, mutta silti mieletön suoritus ja äänite. Bad on todella hyvä levy.

(‘) Sokerina Speed Demon, joka kuitenkin julkaistiin Moonwalker-leffan promona.

Rääväsuu uranuurtaja
Holly todella lähellä Frankieta
Kasari Klässiks