BLOGIARKISTO

Biisi joka muutti maailmaa

20.12.2016

32 vuotta sitten maailma oli kovin erilainen paikka kuin nykyään. Vai oliko. Marraskuussa 1984 joukko brittiläisiä muusikoita, miljonäärejä kerääntyi yhteen musiikkistudiolle tekemään merkittävän avustuslevyn. Tuotto oli tarkoitettu Etiopian nälänhädän kärsimille ihmisille.

Bob Geldof ja Midge Ure

Boomtown Rats oli varsin suosittu yhtye 80-luvun alussa, mutta ei enää puoliväliin mentäsessä. Laulaja Bob Geldof pohti varmasti mielessään, että mihin suuntaan hän itse nyt menisi, kun sooloartistiksi ei siivet kanna kuitenkaan. Ei ainakaan samalla lailla kuin kanssamuusikko Midge Ure:lla joka menestyi myös soolona Ultravoxin jälkeen.

Samoihin aikoihin telkkareihin ympäri maailmaa tulvi kuvia nälänhädästä kärsivistä afrikkalaisista eikä ketään (aluksi) asia tuntunut kiinnostavan. Sisällissotien raastama manner oli vielä hetki sitten suurvaltojen siirtomaatanner. Vaikka koko maailmaa ei voi yksin pelastaa, Bob Geldof tunsi, että jotain voisi yrittää tehdä. Bob jutteli Midge Uren kanssa, että voisiko hän auttaa avustuslevyn teossa - semminkin, kun Midge oli enemmän muusikko kuin Bob ei ollut. Midge vastasi myöntävästi.

Midge ja Bob näppäilivät kitarointaan, Bob mumisi “It’s Christmas time..” ja jotain sen suuntaista - hyvin bobdylanmaisesti. Midge tarttui kitaraansa ja jatkojalosti tätä sävelkulkua. Aluksi se oli d-mollissa tehtyä kehitelmää, mutta työnjaossa edettiin siten, että Midge säveltää ja Geldof sanoittaa. Midge otti käyttöön kosketinsoittimet ja syntsat.

Julkaisuajankohdaksi jouluhitti

Musiikkibisneksessä kannattaa julkaisuajankohta sijoittaa joulun ajan kaupankäyntiin. Markkinahyödyn maksimointia todella. Aikataulu “Do They Know..”:lle oli varsin tiukka. Selvittäisiinkö siitä? Bob Geldofin silloinen puoliso oli Paula Yates, musiikkitoimittaja BBC:lla. Häntä pidetään yhtenä Band Aid:n mahdollistajana. Hän taisi olla se, joka keksi nokkelan muusikoista koostuvan Band Aid -nimen. Suomennettuna “band aid” tarkoittaa ensisidettä, joka laitetaan vuotavaan haavaan. Bob kuitenkin soitteli lankapuhelimilla kaikille mahdollisille muusikkokavereilleen, suosiojärjestyksessä tietysti. Bob vaati, että tämä äänitys tehdään ilmaiseksi ja yhdessä ainoassa 24-tunnin sessiossa.

Kattaus isoja nimiä

Rekry tuotti tulosta ja lähes kaikki isot nimet operaatioon osallistuvat. Nekin, jotka eivät osallistuneet, eivät tehneet sitä piruuttaan. Aikataululliset syyt estivät muutamien osallistumisen. Jotkut nimet eivät isoon sessioon kerenneet, joten heidän osuutensa äänitettiin jälkikäteen:

- Phil Collins soitti rumpuosuutensa jälkikäteen, mutta kuoro-osuuksiin ehti nipin napin.
- David Bowie kirjoitti Paul Youngin ja biisin alkusanat.
- Geldof herätti Boy Georgen nukkumasta New Yorkista, ja Boy lensi samantien Lontooseen laulamaan muutamat sanat. Ensimmäiseen Concorde-lentoon Boy ei ehtinyt, mutta seuraavaan kyllä.
- Frankie Goes To Hollywood oli juuri Amerikan kiertueella ja siten estyneenä, mutta laulaja Holly Johnson saatiin langan päähän biisin maxiversiolle.

Bob Geldofin ajatuksena oli saada Trevor Horn tuottamaan “Do The Know..”, mutta Trevor kieltäytyi sanoen, että se kestäisi ainakin viisi viikkoa. Äänistysstudiona oli Sarm West eli ex-Island Records, nyt ZTT:n studio, jota hallinnoi Trevor Horn. Kultasormi-Trevor sai jälkeenpäin näppinsä jäljen esiin tehden alkuperäiseen “Xmas”:iin maksiversion ja kanssatuottamaan “1985”-re-issuen.

Jatkot

“Xmas” sai jatkoa vuonna 1989, jolloin biisi äänitettiin uudestaan ja täysin uusilla artisteilla. Uusina tuottajina olivat Stock-Aitken-Waterman ja studiona Watermanin hallitsema PWL. Alkuperäisistä artisteista oli mukana vain Bananaraman kaksikko. Sittemmin Band Aid on saanut päivityksiä, mutta story still goes on. Vuosien saatossa on kuultu Band Aid 20 ja 30, mutta ei niistä sen enempää.

“Xmas” aloitti avustuslaulujen sarjan. Amerikan ja suomalaiset muusikot tekivät omat versionsa nälänhädän hyväksi. Nälkä tai köyhyys ei jäänyt ainoaksi avustuslevyjen innoittajaksi, vaan lista jatkui esimerkiksi Ferry Aid:ina Zeebruggen lauttaturman uhrien muistamisella vuonna 1987.

Hengästyttävää triviaa

* Band Aid:n singlen kansitaide on Peter Blake:n käsialaa. Hänen, joka teki The Beatles:n Sgt Pepper -älpyn kannen. Lisäksi (nyk.) Sir Peter taiteli Live Aid:n logon.

* U2:n Bono ei tykännyt yhtään laulamastaan lauseesta “Thank God it’s them, instead of you” pitäen sitä liian törkeänä.

* Äänite on Britannian toiseksi myydyin single kautta aikain (3,8 miljoonaa kappaletta). Edellä on vain Elton Johnin Candle In The Wind.

* Band Aid ja Live Aid keräsi rahaa yhteensä noin 150 miljoonaa dollaria. Jopa Thatcherin hallinto taipui talkoisiin mukaan, sillä valtionvarainministeriö päätti arvonlisäveronpalautuksista Band Aid -säätiölle

Röyhkeä pöyhkeä Pleasuredome
Jouluhitti, vaan ei joululaulu
Kasari Klässiks