BLOGIARKISTO

Biisin takaa: Fight The Power

27.04.2017

Menestyneimpiin hip hop -yhteisiin lukeutuva Public Enemy sai kesällä 1989 toimeksiannon ohjaaja Spike Leeltä.

Spike Lee halusi Do The Right Thing - kuuma päivä -elokuvaansa voimaannuttavan ja rytmisen tunnuskappaleen. Hän toivoi, että sen tekisi Public Enemy. Elokuvassa biisi soi varsin useasti, mutta leffa itsessään ei mestariteoksien joukkoon yltänyt. Tunnari kylläkin.

Sampleja ja luuppeja

Hyvin yksinkertaisen biisin taustana on vain soundiluuppi, srätsäys, samplet eli lainaukset lähinnä James Brownin tuotannosta ja yksi soitin eli saksofoni. “Fight The Power” -sample lainattiin Isley Brothersilta. Rytmiä sen sijaan riittää hengästyttävällä tavalla. Kuulijoille tarjotaan niin bilemusaa kuin murskainkuulaa muistuttavaa kannanottoa. “Sävellyksestä” vastasi Public Enemyn rytmiosasto Bomb Sqaud kapelimestarinaan tiskijukka Terminator X.

Elvikselle kyytiä

“Mustista on vain kengänkiillottajikseni ja ostamaan musaani” - Elvis Presley. “Uskon valkoiseen ylivertaisuuteen niin kauan kunnes mustat ovat kouluttautuneet vastuunkantoon. En tunne syyllisyyttä, että viisi tai kymmenen sukupolvea sitten he olivat orjia” - John Wayne.

Fight The Powerin kolmannessa säkeistössä Elvis ja John saavat huutia oikein kunnolla:  “Elvis was a hero to most / But he never meant shit to me / Straight up racist, the sucker was / Simple and plain”. Kanssapuhuja Flavor Flav jatkaa: “Muthafuck him and John Wayne!”.

Kappaleen nimestä huolimatta Public Enemy ei yllytä anarkiaan, vaikka musavideosta niinkin voisi päätellä, vaan nousemaan vallan väärinkäyttöä vastaan. Suurimman huomion biisissä saavat mustan rodun esitaistelijat kuten Louis Farrakhan ja Martin Luther King Jr.

Perintöä

Public Enemyn tuotannossa Fight The Power nousee ihan kärkikastiin. Mielestäni siellä kärkisijoilla ovat Don’t Believe The Hype, 911 is a Joke ja Welcome To The Terrordome. Monet amerikkalaiset musiikkilehdet ovat listanneet Powerin kaikkien aikojen parhaimpien biisien top-listoilleen.

Näkemisen arvoinen maxivideo

Kun tangoa kuuntelemaan jäin
Biisin takaa: Need You Tonight
Kasari Klässiks