BLOGIARKISTO

Kun Bobby Ewing herätettiin henkiin

14.10.2019

Ökyrikkaasta öljysuvusta kertova tv-sarja Dallas on edelleen yksi maailman suosituin ja katsotuin prime time saippuasarja. Alunperin Dallasia esitettiin USA:ssa vuosina 1978 - 1991. Suomessa sarjaa esitti Mainostelevisio vuosina 1981 - 91, sekä uusintoina silloisilla maksukanavillaan.

Yksi televisiosarjojen historian kummallisimmista käänteistä koettiin tuotantokausien 9 ja 10 vaihteessa vuonna 1986. Yhdeksäs tuotantokausi päättyi siihen, kun Robert James Ewing asteli suihkusta.

Aiemmin sarjassa

Bobbya näytellyt Patrick Duffy halusi lähteä sarjasta riitauduttuaan tuotantoyhtiön kanssa yhdestä jos toisestakin syystä. Bobbyn ”kuoltua” sarjan katsojaluvut romahtivat ja niillä on aina vaikutus myös mainosdollareihin. 

Yhtiö päätti, että Patrick on saatava takaisin hinnalla millä hyvänsä. Suurin taustavaikuttaja Bobbyn palaamiseen oli Larry Hagman eli JR Ewing. Ja saatiinkin, mutta vielä piti keksiä miten Bobby Ewing käsikirjoitettaisiin sarjaan takaisin. Vastauksen keksi Patrickin vaimo: ”Se (kuolema) oli vain Pamela Ewingin unta”.

Käsikirjoittajat tekivätkin kovasti ylitöitä kirjoittaessaan (uskottavaa) tarinaa seuraavaa kymmenettä kautta varten. ”Suihkukohtaus” oli yhdeksännen kauden viimeinen kuva. Edes näyttelijäkaarti, siis Pamelakaan, ei tiennyt, että Bobby palaa Dallasiin. Kohtaus kuvattiin niin, että Pamelan piti löytää suihkusta kuollut Mark Graison. Bobbyn suihkusta  paljastuminen kuvattiin ihan muualla erikseen muusta kaartista ja tekovaiheessa se oli mukamas shampoomainos. 

Uskottava? paluu

Ihmeellinen juonen käänne selitettiin katsojille Pamelan unella. Samalla hylättiin koko aikaisempi kausi ja siihen liittyvät ei-niin-tärkeät hahmot. Sitä kutsutaankin Dallas-diggarien piireissä ”unikaudeksi”. Temppu joten kuten sulatettiin pitkin hampain tosin ja sarja sai kaipaamansa piristysruiskeen.

Joksikin aikaa.

Haastattelussa Ralf Dörper
Blue Mercedes melkein onnistui
Kasari Klässiks