BLOGIARKISTO

Bondien taistelu

15.08.2019

Vuonna 1983 julkaistiin kaksi James Bond -leffaa.

James Bond ja 007 oli jo kahdeksankymmenluvulle tultaessa maailman menestynein elokuvakonsepti ja -tuote. Virallisesti ja rehellisesti ajatellen, tämä oli tuottajien Albert R. Broccolin ja kumppaninsa Harry Saltzmanin ansiota. Tätä faktaa ei kukaan voi kiistää. Tuotantoyhtiönä heillä oli Eon, joka on edelleen perheyhtiö. Eon siis tekee “viralliset” Bond-leffat.

Vuonna 1983 Warner Bros halusi osansa ja rahastaa saagan menestyksellä. Warner sai kuin saikin tehtyä Bond-leffan nimeltään “Never Say Never Again”. Eon puolestaan oli tekemässä “Octopussy”-leffaa. Miksi samana vuonna tehtiin kaksi eri Bond-leffaa selittyy osin monimutkaisella tekijän- ja julkaisuoikeuksien hallinnalla.

Octopussy

Järjestyksessään kolmastoista, ja Roger Mooren kuudes, Bond-leffa perustuu Ian Flemingin “Octopussy and The Living Daylights” -novelliin. Leffassa on myös viite “The Property Of A Lady” -tarinaan, jota nimeä ei vielä ole Bond-leffoissa käytetty.

Roger Mooren ei pitänyt enää tässäkään leffassa esiintyä ja uuden Bond-esittäjän piti olla James Brolin. Kun Eon sai tietää Warnerin kuvioista, he päättivät pelata uuden kilpailutilanteen varman päälle. Eon palkkasi Octopussyn tekijöiksi varmat nimet: John Glen (ohjaaja), John Barry (musiikki), Richard Maibaum (screenplay). Lisäksi elokuvassa esiintyvät tutut hahmot kuten M, Q ja Miss Moneypenny. 

Budjetti: 27,5 milj dollaria

Lipputulot: 187 milj dollaria

Ensi-ilta: 6.6.1983

Never Say Never Again

Warner palkkasi pääosaan oikean ja alkuperäisen James Bondin eli Sean Conneryn. Skottinäyttelijä oli luopunut Bond-roolista jo 12 vuotta sitten. “Aiotko palata rooliisi” kysyttiin häneltä silloin. Sean vastasi “Never again”. 

Itse leffa perustuu Flemingin “Thunderball” -novelliin, jonka Eon teki jo 1965 - pääosassa tietysti Sean Connery. Kyllä Warner panosti ohjaajaankin: Irvin Kershner (mm. Star Wars). Naisosaa esitti Kim Basinger ja Blofeldtina hehkui Max von Sydow. Sivuosassa nähdään myös Rowan Atkinson (Mr Bean for dummies).

Sean Connery tienasi työstään kertakorvauksena 1,25 miljonaa dollaria plus rojaltit eli noin kuusi miljoonaa. Hän ei suinkaan pitänyt rahoja itsellään vaan sijoitti ne perustamaansa skotlantilaisten näyttämötaiteen opistoon.

Budjetti: 36 milj milj

Lipputulot: 160 milj

Ensi-ilta: 7.10.1983

Lopuksi

Bondit tappeli, kumpi voitti? Omasta mielestäni Eon ja Sean Connery.

Art of Noisen synty
Miami Vicen autot
Kasari Klässiks