BLOGIARKISTO

Kasarimusan erikoinen formaatti oli kasettisingle

11.04.2022
Dj Kaippa Ibiza

Kultaisen vuosikymmenen musatarjontaan ilmestyi kokonaan uusi kuluttajille tarkoitettu tuote ja sen nimi oli kasettisingle (CS, cassingle). Se maailman ihan ensimmäinen, vuonna 1980, julkaisu oli Bow Wow Wow:n erikoisesti nimetty esikoissingle ”C·30 C·60 C·90 Go”. 

Kasettisinglen kesto oli muutamasta minuutista pariin kymmeneen minuuttiin. Joko yhdelle tai kahdelle puolelle jaettuna. Monesti kasetin 1- ja 2-puoli sisälsi samat raidat. Taka-ajatuksena levy-yhtiöillä kasettisinglessä oli tarjota sama biisi seiska- tai kaksitoistatuumaisen vinyylin oheen kompaktimpi muoto, jota voisi automankoissa tai korvalappustereoissa soittaa.   

Varsinkin brittiläinen ZTT Records hyödynsi kassingleä hyvinkin. Frankie Goes To Hollywoodin ja Propagandan singlet julkaistiin myös kassumuodossa. Myöhäisheränneenä jopa yhdysvaltalaiset levy-yhtiöt lähtivät julkaisumuodon kelkkaan mukaan. 

Kasettisingle ei formaattina elänyt lopulta kauaa, sillä uusi laserlevy puski markkinoille. No, nyt syntyi uusi mahdollisuus eli cd-singlet. Joko kolme tai viisituumaisesti, mutta siitä lisää myöhemmin. 

Nykyään kasettisinglet ovat keräilyharvinaisuuksia ja niitä pääsee metsästelemään netin kirpputoreilla. 

Andrew Fletcher
Erikoishaastattelussa Dj Kaippa
Kasari Klässiks