BLOGIARKISTO

Erään tytön kasvutarina

13.04.2017

Matkalla uskottavaksi artistiksi Janet Jacksonilla on ollut vaikea tie. Ujo pikkusisko ei ole elämässään helpolla päässyt.

Vaikeuksia on aihettanut esimerkiksi ihon väri, sukunimi ja ikä. Janet on kymmenlapsisen Jackson-parven nuorin jäsen. Jo pienestä pitäen hän on ollut mukana viihdebisneksessä lähinnä varttuneempien sisarustensa vuoksi. Toki, isä-Josephilla on ollut sormensa pelissä lapsiensa uran edistämisessä.

Eikun levyjä tekemään

Kuusitoistavuotiaana isänsä avustuksella hän sai oikean ja oman levytyssopimuksen A&M Recordsin kanssa. Janetin kaksi ensimmäistä albumijulkaisua ei menestynyt kovin kummoisesti, ehkä yllämainituista syistä; mene ja tiedä. Nuori tyttö halusi kovasti irtioton isän ja perheen hoivista haluten rakentaa uraa ihan itsekseen. Janetilla on kuitenkin mezzosopraanon ääniala, joten tästä voisi tulla jotain.

No nyt pomppas

Janetin kolmatta pitkäsoittoa tuottamaan löytyivät uudet taiturit eli Jimmy Jam ja Terry Lewis. Tuo parivaljakko tunnetaan isoista puvuistaan ja varsinkin Roland TR-808 -rumpukoneen hyödyntämisessä. “Control”-albumi oli valtava hitti, jota siivitti siltä irroitetut singlejulkaisut. Levyn soundi oli ennenkuulumatonta. Yhdistelmä RnB+funk+groove+Roland-rummut lisättynä aikuistuneen naisen omiin teksteihin oli jotain ihan uutta. Oli syntynyt taas erilainen tapa luoda musiikkia: swingbeat, jossa yhtenä elementtinä oli sämpläys.

Menestys jatkui seuraavallakin Rhythm Nation 1814 -albumilla, joka julkaistiin vuonna 1989. Janet Jackonista oli nyt tullut Ruskia neitsyt, joka sai Madonnan näyttämään vanhukselta. Uudenlaista musiikkityöstöä jäljitteli jopa Michael Jackson esimerkiksi Smooth Criminalissa ja sen jälkeisissä biiseissä.

80-luvun jälkeen

Janet Jackson huippuvuodet kestivät sangen pitkään. Olihan hänellä luottomiehet Jimmy ja Terry taustallaan. Ainahan urassa tulee se laskuvaihekin - niin Janetillekin. Uraa vauhdittaakseen hän esiintyi Super Bowlin loppuottelun puoliajalla vuonna 2004. Muutaman kipaleen jälkeen lavalle asteli myös “yllätysvieras” Justin Timberlake. “Rock Your Baby” -dueton aikana Justin “erittäin vahingossa” repi Janetin kostuumia sillä tahdikkuudella että Janetin oikea rintamus pääsi esille varastaen kaiken (media)huomion.

Tammikuussa 2017 Mrs Jackson sai ensimmäisen lapsen, Eissa-pojan. Nyt huhtikuun alussa Janet ilmoitti pressitiedotteessaan, että hän aikoo erota miehestään.

 

Biisin takaa: Need You Tonight
Röyhkeä pöyhkeä Pleasuredome
Kasari Klässiks