BLOGIARKISTO

Kädenpuristus sinetöi sopimuksen

23.03.2018

Depeche Moden laulunkirjoittaja Martin L Gore ei koskaan selittele tekstejään. Annan muiden ne oivaltaa, hän on sanonut.

Yksi Depeche Moden suosituimmista biiseistä on Everything counts (in large amounts), joka julkaistiin alunperin vuonna 1983 (Construction time again -älpy) ja toisen kerran live-versiona (101-tupla) vuonna -89.

Biisin lyriikat kertovat ahneudesta, korruptiosta, markkinatalouden lainalaisuuksista ja kaikesta siitä mitä Britanniassa tietyt tahot pitivät vastenmielisenä. Muistamme, kuinka pääministeri Margaret Thatcher ajoi äärioikeistolaista politiikkaa, missä vain yksilö pärjää jos on pärjätäkseen.

Martin kirjoittaa laulussaan: “Grabbing hands, grab all they can” eli ahneudella ei ole määrää. Biisin kirjoittaja Gore kirjoitti myös “Handshake seals a contract”. Tässä tullaan hänen nokkeluuteensa. Yhtyeen ja levy-yhtiö Muten kanssa tehty levytyssopimus sinetöitiin vain kädenpuristuksella. Muten perustaja-omistaja Daniel Miller otti bändin kirjoilleen kädenpuristuksella ja sopimuksella että fifty-fifty. Kulut ja tuotot puoliksi.

Se mikä ehkä Milleriltä jäi huomaamatta, niin Martin L Goren (lähes kaikki Depeche Mode -tuotannon) biisien julkaisuoikeudet oli Martinilla itsellään. Sen firman nimi on/oli Grabbing Hands Music Ltd.

Daniel Miller myi loihtimansa Mute-yhtiön EMI:le vuonna 2010. Tässä yhteydessä Martinin (ja Depeche Moden) pitikin tehdä ihan kirjallinen sopimus aiemmista ja tulevista levytyksistä. Sittemmin nämä julkaisuoikeudet sun muut ovat olleet isojen firmojen kauppatavaraa, mutta äänityksiä Depeche Mode tekee edelleen Mutelle. Millerin alkuperäinen idea siis kantaa yhä. Depeche Moden musiikin taasen nykyään omistaa Sony Music.

Voi kuinka profetiaalinen olikaan Everything counts (in large amounts). Ja nyt katsoen ja kuunnellen kaksinaismoralistinen.

 

Kyllä herra ministeri
Hetki historiassa: Kiina avautuu
Kasari Klässiks