BLOGIARKISTO

Hetki historiassa: Täpärä pelastuminen

03.07.2017

Maailman suurin musiikkispektaakkeli Live Aid pelasti Queen-yhtyeen.

Queen oli jo lähes kuopattu yhtye, ja samaan aikaan FM kokeilee siipiään sooloartistina. Täyteyhtyeen statuksella esiintyvältä Queenilta ei liikoja odotettu. Eikä ole mikään salaisuus sekään, että noihin aikoihin Queen oli hajoamisen partaalla hoippuva bändi. Freddiellä oli jo ollut kurkun ja äänensä kanssa ongelmia ja ne olivat johtaneet keikkojen peruuntumiseen.

Mutta mikä setti

Kello 18:41 paikallista aikaa Wembleyn lavalle asteli uudesti syntynyt yhtye. Intoa piukassa Freddie pyrähteli lavalla samalla takoen iskuja ilmaan. Avauskappale oli uskalias, nimittäin puolikas Bohemian Rhapsody. Freddie-show oli alkanut. Rapsodian kesken Queen-juna aloitti rokituksen. Radio Gagan jälkeen Freddie Mercury huudatti yleisöään aidon rokkikukon elkein.

72 000 katsojaa Wembleylla ja telkkarin välityksellä lähes 2 miljardia ihmistä todisti kuinka Queen varasti Live Aidin ja samalla tuli pelastettua yhtyeen ura. Live Aidin jälkeen Queen oli suurempi kuin koskaan ennen ja lunasti paikkansa superyhtyeiden joukossa.

Pari tuntia myöhemmin Freddie Mercury ja Brian May palasivat lavalle esittämään Is This The World We Created hieman muunnelluin sanoin - päivän teemaan sopivasti.

Uusi comeback

Freddie asui Länsi-Saksassa vielä syksyllä 1985. Kaksi kuukautta Live Aidin jälkeen koko yhtye oli Münchenissä äänittämässä uutta albumia ja suunnittelemassa kiertuetta seuraavaksi kesäksi. Äänityssession tuloksena syntyi A Kind Of Magic -albumi ja sitä seurasi stadion-luokan keikkarundi. Albumi oli menestys kaikkialla maailmassa. Kesällä -86 yhtye teki Euroopan turneen nimeltään Magic Tour. Kiertueen ja yhtyeen viimeinen esiintyminen oli Knebworthin festivaaleilla elokuussa 1986.

Kun suutelen Tomppaa
Biisin takaa: Getting Away With It
Kasari Klässiks