BLOGIARKISTO

Tuottajavelhot Jam ja Lewis

02.12.2018

Amerikkalaisen RnB’n uudistajina Princen lisäksi voidaan pitää tuottajavelhoja Jimmy Jam ja Terry Lewis.

Minneapolisista lähtöisin olevat muusikot James Harris III ja Terry Lewis musisoivat yhdessä The Time nimisessä bändissä. Tuon bändin tuottajana oli kaupungin pieni suuri mies, eli Prince. Saatuaan fudut orkesterista he kokeilivat siipiään tuottajakaksikkona. Kuin taivaan lahjana SOS Bandille tehty Just Be Good To Me oli valtaisa hitti vuonna 1983. Se siivitti kaksikon menestyksen tielle.

Uutta tekniikkaa ja kirjoittamisen taitoa

Työnjako kaksikon välillä on se, että Jimmy Jam loihtii soundit ja Terry kirjoittaa sanoja. Yhteistyössä tietenkin. Lähes kaikissa 80-luvulla tehdyissä biiseissä perusjytke saatiin aikaiseksi Roland TR-808 -rumpukoneella.

Kaksikon artistit ovat paljolti tykänneet siitä, kuinka Jam ja Lewis ovat yhteistyökykyisiä kun biisiä tai albumia tehdään. Terry Lewis esimerkiksi kirjoittaa värssyt artistin suuhun ja elämään sopiviksi, kuten Janet Jacksonin menestyslevyllä Control voidaan todeta. Tuolloin nuori ja hento tyttö teki välirikon perheeseensä ja kokeili omia siipiään toden teolla.

Eräs mielenkiintoinen kikka Jimmyn säveltämistaiteessa on se, että joissain tapauksissa soundit ja efektit jätetään tahallaan rosoisiksi ja hiomatta ihan vimpan päälle.

Melkoinen kattaus merkittäviä nimiä

Jimmy Jamin ja Terry Lewisin kanssa ovat työskennelleet melkoisiksi nimiksi luettavia artisteja: Aretha Franklin, Michael Jackson, Alexander O’Neal, Patti LaBelle ja George Michael. Lista on melkolailla pitkä. Listasijoituksissakin on mannaa tullut, sillä kaksikolla on hallussaan peräti 16 Billboard-listan ykkössijaa ja Britanniassa Top kymppi -sijoituksia 31!

Mies, joka toi rockin diskoon
Syntsapopin pioneerit: OMD
Kasari Klässiks