BLOGIARKISTO

Jouluhitti, vaan ei joululaulu

08.11.2016

Yksi Britannian myydyimmistä singleistä ei koskaan(*) noussut listaykköseksi, vaikka edellytykset kaksi-A-puoleisena siihen olisi toisissa olosuhteissa ollut.

Whamin Last Christmas -singleä on myyty tähän päivään mennessä pelkästään saarivaltakunnassa huimat 1,8 miljoonaa kappaletta. Menestyksestään huolimatta se ylsi virallisella singlelistalla numerolle kaksi. Eteen kiilasivat ensiksi Frankie Goes To Hollywoodin The Power Of Love ja seuraavalla viikolla Band Aidin Do The Know It’s Christmas.

Jenkeissä puolestaan se ei saanut listasijoitusta lainkaan. Jostain syystä single julkaistiin uudella mantereella vain promona, mutta AA-puolella oleva Everything She Wants nousi jenkkiykköseksi “itsenäisenä” julkaisunaan (b-puolella Last Christmas). Suomen virallisella sinkkulistalla Last Christmas:in sijoitus oli kolmas.

Varastettu hitti

Näiden kolmen singlen julkaisuhetki ajoitettiin vuoden 1984 loppupuolelle kisaamaan “jouluykkösen” himoitusta sijoituksesta. Myynnillisesti joulun aika on levybusineksessä vuoden tuottoisin ajankohta. Nimestään huolimatta Whamin Christmas ei ole joululaulu, vaan kertoo parisuhteen päättymisestä. Ei siis mikään ihan uusi juttu biisin aiheena. Raastava voivottelu omasta näkökulmasta laulettuna vetoaa aina.

Kappaleen on säveltänyt ja tuottanut George Michael itse. Pian julkaisun jälkeen harras sävelmys päätyi Barry Manilowin korviin. Hän tunnisti Last Christmasissa oman melodiansa. Vuonna 1978 Barry teki Can’t Smile Without You -nimisen hitin. Pian Manilow haastoi Georgen oikeuteen plagioinnista, mutta juttu ei edennyt oikeussaliin asti. Sovittelun tuloksena Last Christmas onkin hyväntekeväisyyssingle, jonka ensimmäisen vuoden tuotot ohjattiin Etiopian nälänhädän uhreille. Myöhemmin George päätti, että jatkotuotot menisivät samaiseen hyväntekeväisyyteen Band Aid -rahaston kautta.

Musiikkivideo

Kappaleen musiikkivideossa pariskuntatutut tapaavat laskettelun merkeissä. Pääosissa ovat toki George, Andrew Ridgley ja yhtyeen taustalaulajat Pepsi ja Shirley. Yhden pariskunnan miesosassa esiintyy Spandau Balletin basisti Martin Kemp. Myöhemmin Martin avioitui Shirleyn kanssa. Musiikkivideo on kuvattu Sveitsissä Saas-Fee’n hiihtokeskuksessa. Tänäkin päivänä huvittelukeskuksessa on säilöttynä musiikkivideossa nähtyjä taloja ja tarpeistoja.

Hienoisena triviana musiikkivideosta voisin mainita, että siinä nähtiin viimeisen kerran George Michael sileäposkisena. Seuraavassa, eli Everything She Wants -videossa on parran kasvu jo näkyvissä. “Tell me baby do you recognize me?”

(*)Lisäys 3.1.2021: Biisi nousi viimeinkin Brittien virallisella sinkkulistalla ykköspaikalle vuoden vaihteessa. 

 

Biisi joka muutti maailmaa
Tekstien takaa - osa 2: Nik Kershaw / The Riddle
Kasari Klässiks