BLOGIARKISTO

J.R. Ewing ammuttiin vahingossa

05.05.2020

Mainostaalat saivat J.R. Ewingin ammutuksi

Keväällä vuonna 1980 tehtiin television historiaa. Saippuasarja Dallas oli noussut kolmannella tuotantokaudellaan supersuosituksi kotimaassaan ja televisiokanava CBS:lle satoi mainostuloja. Kanavayhtiö halusi kolmannelle kaudelle lisää jaksoja ja tuotantoyhtiö Lorimar kirjoitti niitä kaksi.

Samoihin aikoihin Larry “J.R.” Hagman kävi omia palkkaneuvottelujaan tuottajien kanssa, koska hän halusi saada osansa kasvaneesta suosiosta ja dollareista.

Kirjoitushommiin

Kolmannen kauden piti päättyä tuplajaksoon, jossa Jock Ewing oli syytettynä Southfork-tilan esimiehen surmaamisesta. Tuomiota siitä ei tullut, koska Digger Barnes tunnusti teon kuolinvuoteellaan. Neuvottelut Hagmanin kanssa olivat kesken eikä ratkaisua ollut näkyvissä vielä pitkään aikaan. Eli saisiko palkankorotuksen, jatkaisiko hän tai hahmo sarjassa vai korvattaisiinko hänet toisella näyttelijällä.

Käsikirjoittajat keksivät, että “ammutaan se paskiainen”. Ratkaisu oli hyvä: CBS sai lisää jaksoja ja mainostuloja sekä Lorimar lisäaikaa neuvotteluihin Hagmanin kanssa. Samalla tuli syntyneeksi tv-historian kiinnostavin cliffhanger.

Kuka ampui J.R:n?

Tuossa vaiheessa ei siis vielä ollut tietoa jatkaako Larry Hagman sarjassa eikä siitäkään, kuka hänet ampui. Ampujan paljastuminen kuvattiin useammankin näyttelijän ja kuvaussihteerien kanssa. Tuo cliffhanger aiheutti lehdistössä ja katsojissa ennennäkemättömän hypetys-aallon. Markkinoille tuli t-paitoja ja JR-oluita kaiken muun krääsän ohella. Dallasin näyttelijät niin ikään olivat haluttuja vieraita kaikissa televisio-ohjelmissa ja muissa kissanristiäisissä (korvauksen kanssa tietysti).  

KasariKlässiks-Jussi oli tuona aikana vaihto-oppilaana Chicagossa ja jo silloin hän ihmetteli, miksi joka toisella ihmisellä on päällään “I shot JR”-paita. Jussi ei tiennyt koko sarjasta eikä ilmiöstä mitään.

Kohti ratkaisua

Neljäs tuotantokausi pääsi alkamaan vasta loppuvuonna 1980. Sarja oli tauolla noin seitsemän kuukautta, kun yleensä kesäajan tauko on vain puolet siitä. Syynä venähdykseen oli Amerikassa käynnissä ollut näyttelijöiden lakko. Lorimar ja Hagman pääsivät palkkaneuvotteluissa sopuun, hän jatkaisi sarjassa ja saisi lisää ohjaustöitä. Hän ei suinkaan neuvotellut kaikkea omaan pussiinsa, vaan kaikki muutkin Dallasin näyttelijät saivat roiman palkankorotuksen. Larry Hagmanin neuvotteluilla oli vaikutusta tulevaisuuteenkin, ja siitä saavat kiittää vaikkapa sellaiset nimet kuin Kelsey “Frasier” Grammer ja Jerry Seinfeld.

Maksisinkun historia
Duran Duran ja Kuoleman katse
Kasari Klässiks