BLOGIARKISTO

Kun kasetti voitti vinyylin

23.01.2019

Britannian myydyimpiä levyjä on tilastoitu vuoden 1952 marraskuusta alkaen. Sen seitsenkymmentävuotiseen listahistoriaan sisältyy monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tässä niistä taas yksi.

Vuonna 1985 kasettien myynti ylitti vinyylien suosion kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Syy siihen on tottakai markkinataloudessa. Itse Compact Audio Cassette:t olivat halvempia ja niitä voitiin kuunnella levysoitinta halvemmilla (ts. yksinkertaisimmilla) laitteilla. Kasettisoittimien yleistyminen autojen vakiovarusteisiin on varmasti yksi merkittävä tekijä tässä yhtälössä. Sony Walkman -kannettavien menestys osui samaan saumaan. 

Suomessa C-kasettien myyntihuippu koettiin vuonna 1988. 

British Phonographic Industry (suom. vast. ÄKT) kertoi, että merkittävänä vuonna -85 albumiäänitteitä oli myyty seuraavasti: kasetteja 55 miljoona kappaletta, vinyylejä 53 milj ja cd:tä kolme miljoonaa. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että joitakin seiska- ja kaksitoistatuumaisia sinkkuja julkaistiin niin kasetti- (cassingle) kuin cd-sinkkuina. Ne eivät ole em. tilastossa edustettuina kuitenkaan.

Kaikki me tiedämme, että “ikuisesti kestävä” cd-formaatti pian syrjäytti kasetit ja vinyylit… kunnes… mutta se on sitten ysäri-juttu se.    

Kummalliset levy-yhtiöt 1/3: Mute
Hetki historiassa: Bananarama
Kasari Klässiks