BLOGIARKISTO

Rääväsuu uranuurtaja

08.11.2018

Vallankumouksellinen Maurice Cole uudisti popradion ja ärsytti monet kanavapomot.

1960-luvulla liverpoolilaissyntyinen Maurice Cole löysi tiensä radioaalloille. Merirosvoradio Radio London oli sen ajan hippien ja uudistajien oma temmellyskenttä, ja -laiva. “Ei niin laillisen” radioaseman luonteesta johtuen, Maurice keksi itselleen taitelijanimen Kenny Everett.

Melkoinen radiojukka

Radio Londonin haaksirikon jälkeen BBC pestasi hänet, ja myös muudan Terry Woganin, uudelle kanavalleen eli Radio 1:een.  Hän teki uraauurtavaa työtä ja oli hetikin hyvin poikkeuksellinen radiojukka. Kennyn tavaramerkkeihin kuului omalaatuisten jinkkujen tekeminen, kuvitteelliset ja oudot haastattelut, jotka hän itse nauhoitti alusta loppuun asti sekä melko kärkäs kielenkäyttö.
Hän keräsi itselleen melkoisen faniporukan ja hänen ohjelmillaan oli aina kymmenmiljoonainen kuulijajoukko.
Hänen värikäs kielenkäyttönsä aiheutti monet potkut jo radiouran aikana.

Ja sitten televisioon

Kenny Everett sai omaa nimeään kantavan telkkariohjelman aluksi LWT:lta ja vuonna 1978 Thames Televisionin lipun alla. Kennyn kekseliäisyys oli huomattu ja sille annettiin myös tilaa. Hän uudisti television viihdetarjontaa kertaheitolla ehkä enemmän kuin kukaan koskaan. Hän keksi käyttää trikkikuvatehosteita mielin määrin. Lisäksi hänen harrastama improvisaatio studiossa aiheutti tykytyksiä kameraväessä ja ohjaajissa. Benny Hill ja Monty Python olivat kertalaakista tulleet vanhanaikaisksi televisioviihteeksi. 80-luvun ensimmäisen puolen aikana Kenny olikin jo maailman laajuinen stara.   

Lukuisia parodioita ja hahmoja

Kennyn kuuluisimpiin omasta päästään keksittyihin hahmoihin näissä sarjoissa lukeutuvat Sid Snot (suom. Sikailija-Sid), Cupid Stunt ja Marcel Wave. Parodiapuolella huutia saivat niin Dallas kuin Dynastia (Dallasty) ja muusikoista mm.  Rod Stewart ja Barbra Streisand. Everett oli suuri musiikin ystävä ja Rodinkin kaveri - parodiat olivat oikeasti kunnianosoituksia kohteilleen.

Hänen telkkariohjelmiinsa pääsivät esiintymään mm. Bananarama ja Tears For Fears. Muita piipahtajia olivat esimerkiksi Elton John ja Kate Bush.

Freddie ja Kenny

Freddie Mercury esiintyi myös Kenny Everettin telkkariohjelmassa. He olivat olleet ystävyksiä jo kymmenen vuotta. Queenin Bohemian Rhapsody on paljon velkaa radiodj-Kennylle. Everett soitti biisin ohjelmissaan 14 kertaa muutaman päivän aikana, ja sitäkin kautta single pääsi julkisuuteen ehkä parhaiten.

Kenny ja Freddie liikkuivat paljon yhdessä vapaa-aikanaan ja jakoivat monenlaisia(!) kokemuksia keskenään - ja se koitui molempien kohtaloksi.

Loppu lähestyi

Keväällä -94 Kenny Everett paljasti sairastavansa aids-johdannaista sairautta ja kertoi lopun olevan lähellä. Silti hän jaksoi uutterasti tehdä radio-ohjelmia vaikka sairaus verotti miehen fyysistä kuntoa. Huumoriaan se ei nujertanut eikä hänen suhtautumista ystäviinsä tai elämään ylipäätään. Kenny osti itselleen kuolinvuoteen Harrods-tavaratalosta ja maksoi siitä 50 000 puntaa. Hän kuoli vuoteeseensa 4. päivä huhtikuuta vuonna 1995 vain 50-vuotiaana.

Syntsapopin pioneerit: OMD
Bad - ei huono
Kasari Klässiks