BLOGIARKISTO

Kun tangoa kuuntelemaan jäin

27.04.2017

Fleetwood Macin neljästoista studioälpy Tango In The Night on maailman toiseksi paras pop-levy.

Pitkäikäisen yhtyeen taival sisältää yleensä monia kokoonpanomuutoksia, eikä sillä saralla Fleetwood Mac ole poikkeus. Yleisesti ottaen Jeremy Clarksoninkin suosikkiyhtyeen menestyskausi osuu vuosille 1975 - 87 eli Rumours -älpystä Tangoon.

Tangon syntymä

Macin älypää Lindsey Buckingham aloitti kappaleiden piirtämisen 80-luvun puolivälissä; ajatuksena hänellä oli tehdä soololevy. Homma jalostui kuitenkin siihen suuntaan, että siitä tulikin Fleetwood Mac -yhtyeelle pitkäsoittolevy. Pitkään se jalostuikin, peräti puolitoista vuotta materiaalia hinkattiin kuosiin. Tekoprosessin aikana studiossa piipahteli myös Stevie Nicks, ollen aina enemmän tai vähemmän töttöröissään. Lindsey joutui poistamaan äänitysraidoilta monia Stevien ääntelyjä, joten lopputuotteessa vieroitushoidossa ollutta raspikurkkua kuullaan aika vähän. Tai kuullaan kyllä, mutta Lindsey Buckingham käytti tuolloin uutta Fairlight CMI -sampleria, jolla tuotettiin Stevie’n laulantaa muunnellusti.

Levyn huikea sisältö

Tango In The Night sisältää 12 raitaa. Näistä peräti kahdeksan julkaistiin (=rahastettiin?) singleirroituksina. Jokainen biisi sen kyllä ansaitsi. Levyn biisit ovat loppuun asti hiottuja mestaritekeleitä. Kun jykevään soundiin liittyy hyvä lyriikka, niin menestystä ei voi pitää täytenä yllätyksenä.

Lähes kaikista sinkuista tehtiin kaksitoistatuumaisia maxeja, joihin oli panostettu myös. Vielä oli löytynyt lisää ympättävää valmiiksi hyviin kappaleisiin. Osin ehkä siksi, että remixejä tehtailivat mm Jellybean Benitez ja Arthur Baker. Tango vietti Brittien virallisella albumilistalla huikeat 115 viikkoa, joista kolmesti ylsi ykköspaikalle. Jenkkien Billboard-listalla menestystä tuli myös, mutta markkinat (ja listan laadintasäännöt) uudella mantereella ovat hieman toisenlaiset ja siksi ne eivät ole vertailukelpoisia keskenään.

Sara Andersson

Kääntöpuolelta löytyy herkähkö “Welcome To The Room .. Sara” -niminen kappale. Tuohon inspiraation antoi lauluääni Stevie Nicks, joka kirjautui Betty Ford -vieroitushoitolaan nimellä Sara Andersson.

Big Love

Tango-levyn avausraitana on Big Love, josta tehtiin hyviä maxiremixejä. Big Lovessa kuullaan “ooh aah” -huokailuja, joissa vuorotellen esiintyy mies- ja naisääni. Nuo molemmat ovat Lindsey Buckinghamin kurkusta ja Fairlightistä lähtöisin. Vastoin yleistä uskomusta Stevie ei ole tuossa se naisääni.

Little Lies

Kolmannen raidan ja kolmannen sinkkujulkaisun kynäili yhtyeen kosketinsoittaja-vokalisti Christene McVie sillöisen miehensä Eddy Quintelan kanssa. Varsinkin huimaa radiosoittoa saanut erokappale julkaistiin harvinaisena kasettisinglenäkin.

Myyntilukuja:

USA: 3 miljoonaa
UK: 2,5 miljoonaa
GER: 1 miljoona

Kuunteluvinkkinä Arthur Bakerin remixaama Big Love

M-Ma-Max Headroom-oom-m
Biisin takaa: Fight The Power
Kasari Klässiks