BLOGIARKISTO

Maailman myydyin maxisingle

12.05.2016

Maaliskuun seitsemäs, vuonna 1983, julkaistiin erinomaisen outo, vallankumouksellinen musiikkikappale. Jokseenkin oudon levy-yhtiön Factory Recordsin katalookinumerolla FAC 73 ilmestyi sittemmin popmaailman klassikkolevyksi ylennyt New Orderin Blue Monday.

Bernard Sumner ja Peter Hook ovat avoimesti myöntäneet ottaneensa vaikutteita Blue Mondayhin niin Giorgio Moroderilta, Kraftwerkiltä kuin Ennio Morriconelta.

Factoryn pyrkimys irtautua markkinavoimista ja tehdä musiikkia ilman sen suurempaa bisnestä huipentui Blue Mondayn ensipainokseen. Peter Savillen suunnittelema tietokoneen lerppudisketin näköinen kansi oli tuotantokuluiltaan niin kallis, että jokainen myyty lätty tuotti yhtiölle 10 penceä tappiota.

Yhtye ensiesiintyi huippusuositussa Top Of The Pops -listaohjelmassa, livenä. Blue Monday kuulosti tavattoman kamalalta, koska studion saundimaailma teki orkesterille tepposen. Yleensä TOTP-esiintyminen tarkoitti kymmenen pykälän hyppyä myyntilistoilla, mutta New Orderille kävi päinvastoin.

Silti, Blue Monday on maailman myydyin maxisingle. Osin siksi, että se on julkaistu useaan otteeseen (1983, -85, -88 ja 1995). Jos KasariKlässiks julkaisisi oman Top 5 -listan maailman parhaimmista biiseistä, Blue Monday nappaisi siitä pari sijoitusta ainakin.

Mustaa juhlaa
Pikaperehdytys kasaridiscoon
Kasari Klässiks