BLOGIARKISTO

Kyllä herra ministeri

30.03.2018

Älykästä komediaa ja poliittista satiiria tarjoili brittisarja Kyllä herra (pää)ministeri

Komediasarja sijoittuu lähes kokonaan kuvitteellisen uuden ministerin James “Jim” Hackerin (Paul Eddington) hallintoasianministeriöön (Department of Administrative Affairs). Ensimmäisessä jaksossa Hacker tottakai tutustuu talon tapoihin rinnallaan henkilökohtainen sihteeri Bernard Woolley (Derek Fowlds) ja ministeriön valtiosihteeri Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne).

Uusi ministeri on aina sangen uudistushaluinen ja se ministeriön kansliapäällikköä aina huolestuttaa.

- Asiat ovat hyvin ja näin on tehty aiemmin, Sir Humphrey vastaa uudelle ministerille.

Ihan aina ja kaikissa demokratioissa kansan valitsemat edustajat ja ministerit yrittävät luoda  parempaa yhteiskuntaa. Yhtä aina he törmäävät aatoksissaan virkamieskuntaan, joka haluaa tehdä asioita omalla painollaan.  Virkamieskunta on ja pysyy, vain ministerit vaihtuvat.

Kyllä herra ministeri -sarjan käsikirjoitus oli loistava. Siihen saatiin apuja ihan elävästä elämästä, esimerkiksi lordi Donoughue oli yksi paljastajista.

Uusi ministeri käy uudessa sairaalassa, jossa ei ole yhtään potilasta. Sen sijaan siellä on 500 ihmistä tekemässä hallintoa.

- We are the best run hospital in the country, sanoo edustaja. We don’t need patients.

Nigel Hawthorne sai sarjasta Bafta -palkinnon kahdesti, mutta Paul ei lainkaan. Se saattoi hieman miestä syödä.

Ministeriä esittänyt ja kveekariperheessä kasvanut Paul Eddington sairastui harvinaiseen ihosyöpään ja kuoli vuonna 1995. Sir Nigel kuoli jouluna 2001 sydänkohtaukseen.

Sihteeri Derek Fowlds sentään elää ja nähdään esim Sydämen asialla -sarjassa. (Lisäys: Derek kuoli 17.1.2020 82-vuotiaana)

Hittitehdas
Kädenpuristus sinetöi sopimuksen
Kasari Klässiks