BLOGIARKISTO

Kun Michael Jackson Beatlesin osti

18.10.2020

Michael Jackson kuunteli ja ryhtyi pohataksi

Michael Jacksonin ”Off The Wall” -albumin menestys antoi miehelle resursseja neuvotella levy-yhtiön kanssa seuraavan levyn rojalteista. Kaikki me tiedämme, että tuo seuraava älpy oli Thriller. Michael sai sopimuksen mukaan kaksi dollaria itselleen jokaisesta myydystä äänitteestä. Parhaimpina hetkinä Thriller-levyä myytiin miljoona kappaletta viikossa. Tämän päivän lukemat pyörivät lähteestä riippuen 66 - 150 miljoonassa.

Macca mukaan levylle

Michael Jackson soitti ex-beatle Paul McCartneylle ja pyysi hänet mukaan yhden biisin (The Girl Is Mine) verran tulevalle Thriller-levylle. Paul suostui ja samalla muusikot ystävystyivät. Paul antoi vinkkejä, kuinka orastava menestys kannattaisi muuttaa rahaksi. “Esimerkiksi kannattaa satsata musiikkivideoihin ja jos oikein paljon rahaa haluaa, niin kannattaa ostaa julkaisuoikeuksia”.

Taaloja tulvi taloon

Thriller-albumin myynti toi Michaelille valtavan määrän rahaa ja hän antoi managerille John Brancalle tehtävän: ”Etsi hyvä sijoituskohde näille tuotoille - mieluiten levyjen julkaisuoikeuksien saralla”. Manageri teki työtä käskettyä ja jonkun ajan kuluttua Jackson omisti ATV-julkaisuyhtiön. ATV:lla oli tallissaan mm. Northern Songs-yhtiö, jolla oli hallussaan lähes kaikki Paul McCartney/John Lennon -biisien oikeudet. Paul myös teki ATV:n ostamisesta tarjouksen, mutta Michaelin tarjous oli parempi (47,5 milj dollaria). Tuon summan Jackson maksoi omasta lompakostaan.

Kauppa aiheutti myrskyn musiikkipiireissä

Sanomattakin selvää, että varsinkin Paul McCartney pahastui Michaelin vedosta. ATV:n ostossa mukana tuli oikeuksia leffoihin ynnä muihin. Samalla hän saattoi myydä Beatlesin ja muiden (esim. Little Richard) musiikkeja mainoksiin vaikkapa Nikelle.

Viimeistään tämän kaupan myötä artisteille tuli selväksi missä raha liikkuu. Valitettavasti muusikot eivät tienaa teoksillaan välttämättä mitään. Michael Jackson, 27, otti Maccan neuvosta vaarin ja laittoi rahan poikimaan.

Kuukauden kuriositeetit
Dallas: Patriarkan viimeiset matkat
Kasari Klässiks