BLOGIARKISTO

Police Squad!

19.05.2018

Televisiohistorian merkittävin parodiasarja jäi kovin lyhyeksi.   

Kahdeksankymmenluvun ensimmäisenä vuotena maailman menestykseen ylsi tulevan supertrion ensimmäinen parodialeffa nimeltään Airplane!. Supertrio David Zucker, Jim Abrahams ja Jerry Zucker (jäljempänä ZAZ) kirjoittivat ja ohjasivat tuon katastrofileffoja parodioineen menestyselokuvan.

Telkkariin, ja sarja

Airplane-menestyksen jälkeen ZAZ pohti, että voitaisko tehdä televisioon joku sarja. Käsikirjoitusta hiottiin, ja nyt esikuvia haettiin poliisi- ja dekkarisarjoista. Leslie Nielsen tuli kolmikolle tutuksi jo tuon leffan aikana ja häntä pyydettiin uuden sarjan päätähdeksi. Leslie suostui heti. Hän on myöntänyt, että hänellä ja ZAZ:lla on samankaltainen huumorintaju.

ABC-kanava osti ensimmäisen tuotantokauden. Sarja sai nimekseen Police Squad!, ja USA:ssa se esitettiin vuonna 1982. Ostaja olisi halunnut sarjaan valmiiksi nauretun nauhan, mutta siihen ei ZAZ suostunut.

Erittäin erikoinen sarja

Police Squadista tekee erikoisen se, että siihen on turboahdettu huumoria joka puolelle. Teksteissä ja dialogeissa viljellään huumorin toiseksi alinta tasoa eli puujalkoja. Sen alapuolella on enää pieruhuumori. Katsoja saa jo ensimmäisestä kuvasta tuta mistä on kyse. “Police Quad! In Color” - julisti avaus. Värilähetyksiä oli telkkarissa nähty jo yli kymmenen vuoden ajan. 

Jokaisessa sarjassa avauskrediiteissä esitellään tietysti päänäyttelijät, mutta heidän lisäksi sarjan vieraileva tähti. Tuo vieraileva tähti saa ikävä kyllä surmansa jo krediiteissä, joten häntä ei nähdäkään itse jaksossa lainkaan. “Vierailijoiksi” oli saatu mm. William Shatner, Lorne Greene ja William Conrad.    

Vain kuusi jaksoa

Jokaisella jaksolla on kaksi eri nimeä. Avauskrediittien ääni (narrator) kertoo eri nimen mikä ruudussa näkyy. Sarja jäi valitettavan lyhyeksi, vain kuuden jakson mittaiseksi. ABC kertoi lopettamisen syyksi sen, että “tätä ohjelmaa pitää katsoa, eikä siksi sovi amerikkalaisille”. Tuo pitää erinomaisen hyvin paikkansa, sillä ohjelmaa pitää todellakin katsoa löytääkseen kaiken siihen ympätyn huumorin. Ei siis voi vain syrjäsilmällä kuunnella. Lopettamisen jälkeen Nielsen heitti ilmaan ajatuksen, että tällainen toimisi leffana ehkä paremmin. Ja katso, muutamaa vuotta myöhemmin Police Squad sai jatkoa, nyt isolla kankaalla, Naked Gun -elokuvien myötä.

Toki jäljitelmiä sitten nähtiin, nostaisin niistä Sledge Hammerin aika korkealle.

Simpsoneiden luoja Matt Groening on sanonut, että “jos Police Squad olisi tehty 20 vuotta myöhemmin, se olisi jättihitti. Nykyään ihmiset pystyvät seuraamaan paremmin mitä ruudussa tapahtuu. Mielestäni me olemme siitä todiste”. 

Triviaa

Jim Belushi oli yksi vieraileva tähti. Hänet kuvattiin veden alla betonisaappaat jalassa. Belushi ehti kuolla ennen kuin jakso oli tarkoitus televisiossa esittää, joten ymmärrettävää kyllä, hänen paikkansa sai Florence Henderson. 

ZAZ on kertonut myös, että päätähdeksi kaavailtiin aluksi Robert Stackia, joka kuitenkin kieltäytyi kunniasta.

Roolinimi Frank Drebin keksittiin satunnaisselailulla ihan vain puhelinluettelosta

 

Kesäbiisi: Vamos a la playa
Abbaa helvetistä
Kasari Klässiks