BLOGIARKISTO

Rakkaus on ylivoimainen

25.12.2017

Kun vuosi 1984 ajautui kohti vääjäämätöntä loppuaan, Britannian sinkkumyynnin herruudesta käytiin kovaa kisaa.

Yksi näistä kisaajista oli Frankie Goes To Hollywood kolmannella sinkkujulkaisullaan The Power Of Love. Kahdesta muusta kilpailijasta jutut löytyvät näiltä sivuilta.

Balladi rakkaudesta

Julkaisuajankohdasta huolimatta The Power Of Love ei ole joululaulu, kuten ei Whamin Last Christmaskaan. Markkinointiosasto sen sijaan käytti jouluista ja raamatullista teemaa levymyyntiä vauhdittaakseen. Itse kappale kertoo nimensä mukaisesti rakkauden ylivoimasta ja siitä, että vain rakkaus auttaa elämässä eteenpäin.

Markkinointiosasto (eli siis Paul Morley) tehtaili levyjen kannet, tilasi videon ja vastasi mainosjulisteista. Singlen kanteen oli lainattu Tiziano Vecellin 1500-luvulla maalaamaa öljyväritaulua Neitsyn Marian taivaaseen ottamisen päivästä. Musiikkivideon ohjasivat 10CC-miehet Kevin Godley ja Lol Creme, jotka vastasivat edellisestäkin Frankie-videosta Two Tribes. Videon teemana on aika kuuluisaksi nousseen pienen pojan syntymä Betlehemissä pari tuhatta vuotta sitten.

The Power Of Loven maksiversiossa “Ronald Reagan” eli Chris Barrie (mm. Spitting Imagessa Reagania äännellyt näyttelijä) lukee Isä meidän -rukousta ja kääntöpuolella bändin jäsenillä on faneilleen jouluinen tervehdys. Näistä elementeistä johtuen The Power Of Love mielletään ehkä joululauluksi. 

Biisi ehti viettää yhden viikon himoitulla ykköspaikalla, kunnes Band Aid sen sieltä pudotti.

Vuosia myöhemmin

TPOL julkaistiin uudestaan vuosina 1993 ja 2000. Yksi säveltäjistä, eli Frankie-laulaja Holly Johnson tulkitsi biisin uudestaan omalla sooloälppärillään Soulstream vuonna 1999.

Kappale nousi vielä toistamiseen brittiykköseksi joulukuussa vuonna 2012 kun kuukautta aiemmin Hollyoaks-sarjan koskettavassa kohtauksessa kuultiin Gabrielle Aplinin versio ko. biisistä.

Pienet triviafaktat

The Power Of Loven ensimmäinen musiikkivideo ei miellyttänyt telkkarikanavia, koska siinä ei esiintynyt bändin jäseniä lainkaan. Markkinavoimilla oli tahtotila, että toki bändi pitää naamoillaan esillä olla. Ohjaajat Godley ja Creme ratkaisivat asian laittamalla ruudun ympärille kehykset, jossa bändin jäsenet esiintyvät valkoisissa puvuissaan, joskin äärimmäisen pieninä, lähes huomaamattomina karaktääreinä. 

Kappale oli alunperin vielä hitaampi, mutta tuottaja Trevor Horn nosti biisin tempoa hieman. Alkuperäinen hitaamman version masternauha on vielä olemassa. Kappaleeseen jousisovituksen on tehnyt Anne Dudley.

Vuoden 1993 uusintapainoksessa levyn kanteen oli valittu saksalaisen Ramsaun kyläkirkko.

Kasarin myydyimmät sinkut
Erasuren joulu-EP
Kasari Klässiks