BLOGIARKISTO

Biisin takaa: Left to my own devices

14.06.2020

Tarina nuoresta pojasta, joka ei tiedä mitä elämältään haluaa

Syksyllä vuonna 1988 Pet Shop Boys julkaisi Introspective remix/kokoelma-eepeen, joka sisälsi kuusi raitaa. Kappaleista kaksi olivat uusia. Ne olivat It’s alright ja otsikossa mainittu Devices.

Lyriikasta

Petsareiden lähes kaikki biisit kertovat Neil Tennantin elämästä tai tunnoista. Toisaalta tunnot ovat universaalisia, joten ne kertovat myös kuulijansa tarinan.

Left To My Own Devices voisi olla päiväkirjan tekstiä, eräänlainen Neilin my day -kertomus. Aloitetaan aamusta ja päädytään iltaan. Kaikkea muutakin tuohon päivään tietysti mahtuu.

Kautta historian popmuusiikissa on laulettu rakkaudesta tai sen puutteesta. Tämäkään ei ole poikkeus. Paitsi että kyseessä ei ole I Love You -romantisointi vaan surullinen kertomus taas jatkuvasta yksinäisyydestä.

Voisin ehkä rakastaa sinua, jos yrittäisin. Ja jos se olisi minun päätettävissäni, niin luultavasti rakastaisinkin.

Musiikista ja tuotannosta

Biisin tuottivat Trevor Horn ja Stephen Lipson. Tunnusomaista kappaleelle on mahtipontinen orkestrointi, joka kulkee mukana läpi koko biisin. Trevor sanoi session aikana petshop-pojille, että jos tässä jousisovituksessa on jotain mistä ette pidä, niin se voidaan leikata pois. Tennant kysyikin, että voisiko se kuulostaa enemmän Claude Debussyltä. “Joo! Olenkin aina halunnut yhdistää Debussyä diskobiittiin”, Horn vastasi. Tuo ajatus kiteyttää Pet Shop Boysin filosofian ja olemassaolon tarkoituksen ihailtavan tarkasti.

Jousisovituksen kappaleeseen on tehnyt Richard Niles, jonka ansiolistalta löytyvät lisäksi mm. Living In a Box, Was (Not Was) ja Swing Out Sister.

Taustalaulajana on sopraano Sally Bradshaw, joka myöhemmin äänitti The Art Of Noisen kanssa 15 Claude Debussy -teosta albumille “The Seduction Of Claude Debussy” (1999).

Lopuksi

Neil Tennant ja Chris Lowe olisivat halunneet antaa Trevorille laulunkirjoituskunniaa keksiessään  “.. Che Guevara and Debussy to a disco beat” -lauseen, mutta hän kuitenkin kieltäytyi kunniasta. Sen sijaan kaksikko ujutti kirjoituskrediitin Devices-maksijulkaisun b-puolella olevalle karmealle teokselle.

Left to my own devices julkaistiin singlenä, videona ja kahtena eri maxisinkkuna. Brittien virallisella sinkkulistalla se ylsi sijalle neljä. Itse tykkään eniten tästä Introspective-albumin avausraidan eeppisestä versiosta, jossa on mukana yksi ylimääräinen säkeistö.

Miksi erilaisia makseja julkaistiin
Pomo tunnelissaan
Kasari Klässiks