BLOGIARKISTO

Kesäbiisi: Vamos a la playa

25.05.2018

Joka kesä musiikkimaailmassa ponnahtaa pinnalle joku The Kesäbiisi. Joskus ne jäävät elämään ja muodostuvat klassikoiksi.

 

Vuonna 1983 se biisi oli italialaisduo Righeiran “Vamos a la Playa”. Rennon kepeä ralli, jonka kertosäkeestä mieleen jäi vain hokema vamos a la playa eli suomeksi “Riennetään rannalle”.  Laulun teksti ei kuitenkaan ihan noin kepeältä, lomaan haiskahtavalta ilosta kertonut. Semminkin, kun kappale on laulettu espanjaksi, niin sen sanoma meni suurelta yleisöltä ohi.

Carmelo la Biondan ja Stefano Righin tekstissä kyllä rannalle riennetään, mutta ei suinkaan aurinkoa palvomaan. Tuolloin kiirehdittiin katsomaan ydinpommin koeräjäytystä ja sen aiheuttamaa sienipilveä. Lisäksi kappaleen teksteissä huomautetaan, että kannattaa laittaa sombrero päähän, jotta ydinräjähdystä seuraava paineaalto (=tuuli) ei saa katsojan kampausta sekaisin.

Biisin lopussa tylysti todetaan, että “mennään rannalle koska meri on nyt haisevista kaloista vapaa ja se hehkuu nätisti jopa pimeässä.”

Tällaista hienoa kesäbiisiä silloin kuunneltiin; ja kuunnellaan kyllä vieläkin.

Ydintriviaa

Ranska suoritti ydinpommikokeita vuosina 1966-96 Tyynellä valtamerellä Moruroan ja Fangataufan alueilla. Ihan 1960-luvun alussa niitä tehtiin vielä lähellä emämaata eli Afrikan puolella Algeriassa. Ydinpommiteknologian tutkijana ja kehittäjänä Ranska oli suvereeni, mutta jäi “mediasuosiossa” Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton jalkoihin. Jo 1950-luvulla Ranska alkoi tehdä teknologiayhteistyötä Israelin kanssa.

Hill Street Blues
Police Squad!
Kasari Klässiks