BLOGIARKISTO

Tekstien takaa – osa 1: Pet Shop Boys / West End Girls

06.11.2016

Tarttuvia pimputuksia, koukuttajia syntsabassoja ja kryptisiä tekstejä. Sitä kaikkea on Pet Shop Boys on tarjonnut läpi historiansa. “Tekstien takaa” -sarjan ensimmäisessä osassa kuuntelemme Petsareiden suurta hittiä West End Girls’iä uudella korvalla.

PSB:n lyyrisestä puolesta vastaa toimittaja Neil Tennant. Ehkä siitä johtuen Pet Shop Boysin biisit eivät ole mitä tahansa höttöä, vaan tarkoin mietittyjä runoelmia. Myöhemmin kynätaiteilija on paljastanut ajatuksiaan mistä inspiraatiot ovat (ehkä) kotoisin.

Neil oli innostunut esimerkiksi Grandmaster Flash and The Furious Five:n jättitekeleestä The Message. Siinähän ikäänkuin puhutaan taustamusiikin päälle, ja hieman nopeammin kuin normaalissa runojen lausunnassa ei. Tavan otti käyttöön myös Neil Tennant, ehkä peittääkseen olematonta laulutaitoaan. West End Girl’s lyriikat kannattaa myös sijoittaa aikaansa ja kirjoittajaansa. Kahdeksankymmen luvun alku Britanniassa ei ollut ruusuilla tanssimista ja kaupunkilaiset tunsivat sairastuneensa urbaaniin rappioon. Neil aloittaa:

Sometimes you’re better off dead
There’s a gun in your hand and it’s pointing at your head

Tuon tekstin Neil keksi päässään katsottuaan vanhaa James Cagneyn gansterileffaa serkkunsa luona. Girls on pakattua täyteen toisistaan irrallisia tekstirimpsuja, huutaen maailmalle omaa tai ympäristönsä pahaa oloa.

We’ve got no future, we’ve got no past

Yhtenä kantavana teemana biisin tekstissä on vastaikkainasettelu:

Rich and poor, upper class ja lower class, (Lontoon) East End ja West End.

Urbaania ympäristöään kuvaillessaan Tennant lausuu:

Faces on posters, too many choices.
Which do you choose, a hard or soft option?

Tuon toteamuksen pystyi aistimaan pahamaineisessa Sohossa.

Pääaineenaan historiaa opiskellut Neil nakkaa:

From Lake Geneva to the Finland Station

Tässä kohtaa Neil viittaa historialliseen junamatkaan, jonka Lenin teki saksalaisten salakuljettamana ensimmäisen maailman sodan aikana Sveitsistä Pietariin. Finland Station on siis Pietarin rautatieasema.

Harvinaisemmin kuultu kysymys on:

Who do you think you are: Joe Stalin?

Se kuullaankin vasta West End Girls -maxisinkuissa.

Tekstien takaa - osa 2: Nik Kershaw / The Riddle
Rytmin orjana
Kasari Klässiks