BLOGIARKISTO

Nuo oudot ajan herrat

02.07.2018

Erikoisemman otsikon taustalla on erikoinen kaksikko.

Kesäkuussa 1988 Brittien virallisen sinkkulistan ykköseksi nousi The Timelords’in Doctorin’ The Tardis. Kyseisen biisin taustalla olivat Bill Drummond ja Jimmy Cauty. Nimet eivät suurelle yleisölle sanoisi tässä vaiheessa mitään ellen paljastaisi heidän olevan myös The KLF.

Doctor in’ The Tardis -singleen on muussattu brittien tv-sarjan Doctor Who:n tunnari, Gary Glitterin Rock’n’Roll (pt 2) ja sekaan mausteeksi Sweet’n “Blockbuster!” ja Dj Steve Walshin Let’s get together tonite. Monet vokaaliosuudet on tietysti lainattu tv-sarjasta itsestään.

Bill ja Jimmy ovat kertoneet, että heidän tarkoitus oli tehdä ykköshitti house-musiikkityylillä. Artistinimi The Timelords keksittiin tietysti Doctor Who -sarjasta, joka on suomennettu Ajan herroiksi.

Oudot herrat

Bill Drummond aloitti musiikillisen uransa Big In Japan -yhtyeen vokalisti-kitaristina. Tuossa samaisessa poppoossa muita jäseniä olivat mm. Holly Johnson (Frankie Goes To Hollywood)  ja Ian Broudie (Echo & The Bunnymen, Lighting Seeds). Hyvin luovana ihmisenä tunnettu Bill on tehnyt jälkeä myös kirjoittajana, lavastajana ja musiikkimanagerina.

Jimmy Cauty (Brilliant, Zodiac Mindwarp) tapasi Drummondin, kun Bill otti Brilliantin WEA:lle levyjä tekemään. Siitä se ajatus pikkuhiljaa lähti.

Kaksikko alkoi tehtailemaan levyjä oikeastaan vain kaksistaan. Bändiniminä olivat The JAMs, Justified Ancients Of MuMu, The Timelords ja The KLF. Työnjako oli pääsääntöisesti seuraava: Bill loihti kulissit ja hypen Jimmyn vastatessa enemmän musiikista. Monet kaksikon julkaisemista (lähinnä 12” maxeista) oli minimalistisilla tiedoilla varustettuja (yleensä white label) ja “salaa” painettuja julkaisuja. Tuolloin siis musiikkipiireissä käytiin sotaa sample-biisejä vastaan. Herrat siis yrittivät välttää oikeustoimia, mutta samalla taasen ravistaa alaa underground-meiningillään. Onnistuivat hyvin siinä; ainakin tiskijukkien suosion saivat ja heidän tekeleitään pidetään dj-piireissä erittäin suuressa (kultti)arvossa.

Tardis piipahti ykkösenä 

Sinkun julkaisun aikaan brittien tv-kanavilla pyöri uusintana vanhat Doctor Who -jaksot, joten listamenestys oli lähes varma. Kolmannella listaviikollaan se piti jo ykköstilaa. Vitsi(?) ei kuitenkaan kauaa jaksa kansaa naurattaa, joten Top 100 -listalla Tardis ehätti olla vain yhdeksän viikkoa.
Sinkun nimi taas viittaa Coldcut’n hittiin Doctorin’ the House.

Mihin tie sitten veikään?

Tardis-sinkun jälkeen kaksikko kirjoitti kirjan. Se oli, ei enempää eikä vähempää kuin, käsikirja siihen “Kuinka tehdä ykköshitti”. Kirjan otsikko on tietysti The Manual (How to Have a Number One the Easy Way).  Kohta pian tuli sitten The KLF, mutta se on oman tarinansa arvoinen.

PSst!

Levyn kannessa esiintyvä JAMsmobile on nimeltään Ford Timelord. Oikeasti se on Jimmy Cautyn tuunattu vuoden 1968 Ford Galaxy. Samainen auto kruisailee The JAMs’n musavideoissa, josta Tardis-videokin tehtiin.

Auttamisen iloa
Hill Street Blues
Kasari Klässiks