BLOGIARKISTO

Video tappoi radiotähden, osa 1

27.08.2016

Musiikkivideoiden historia ulottuu 70-luvun alkuun, mutta ilmiöksi se kiillottui todenteolla 80-luvulla.

Musavideoiden esi-isänä pidetään Alice Cooperin Elected-videota (vuodelta 1972), sillä siinä ensimmäistä kertaa näyteltiin jonkinlaista tarinaa sen sijaan että bändi esittäisi vain soittavansa biisiä. Toinen merkittävä teos videoiden alkuvaiheessa on tietysti Queenin Bohemian Rhapsody vuodelta 1975.

Seitsenkymmenluvulla siis tehtiin satunnaisia musiikkivideoita, mutta niille ei ollut oikein tilausta kun sopivia televisiokanavia saati –ohjelmia ollut tarjolla. Radio oli tuolloin ainoa musiikin julkisen esittämisen kanava. Radioasemien ja niiden jukkien puolelle saaminen takasi listamenestystä, radiosoittoja ja siten levymyyntiä.

Vuonna 1981

Kaikki muuttui elokuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1981 kun USA:ssa aloitti pelkästään musiikin esittämiseen keskittynyt Music Television –kanava. Aluksi esitettäviä musiikkivideoita oli perin nirkoisesti tarjolla, mutta nopeasti (pop)musiikkiteollisuus hyppäsi kelkkaan mukaan. Ensimmäisiä kelkkaan hypänneitä olivat brittiläiset levy-yhtiöt ja sitä myöden uusi brittimusa rantautui Amerikan mantereelle. Music Television (MTV) levisi nopeasti pelkästä new yorkilaisesta pikkukanavasta koko Amerikan laajuiseksi ja hyvin pian myös globaaliksi kanavaksi. Tässä oli myötä toki tekninen kehitys kaapeli- ja satelliittimahdollisuuksineen.

Raha on kaikki kaikessa

Kaupallinen MTV tarvitsi yhtä paljon kaupallisia levy-yhtiöitä kuin levy-yhtiöt MTV:ta. Oli syntynyt uusi väylä kuluttajien sydämiin. Uusi väylä mahdollisti uusia pop-tähtiä. On mielenkiintoista pohtia olisiko Duran Duranista, Michael Jacksonista tai Madonnasta tullut menestyjiä ilman musiikkivideoita ja MTV:ta.

MTV:n menestys poiki muitakin kanavia

Music Televisionin menestyksen myötä Britanniassakin syntyi nopealla tahdilla uusia musiikkiohjelmia ja –kanavia. SKY/SuperChannel/MusicBox tunkeutui satelliittien välityksellä jopa Suomeen. Euroopan mantereella Benelux-maissa ja Länsi-Saksassa synnytettiin erityisiä musiikkiohjelmia. Musiikkimarkkinat siis moninkertaistuivat sinällään hyvin nopealla aikataululla. Levy-yhtiöt kylpivät rahassa, ja osansa sai myös artistit itse.

Internet tappoi videotähden

Musiikkivideot kuolivat 90-luvun puolivälistä alkaen kun musiikki alkoi siirtyä kohti internettiä. Kuolon korskeissaan MTV alkoi esittää muuta ohjelmistoa, mutta Suomessa tekohengitettiin aihetta YLE:n Lista-ohjelmalla ja TVTV:n Jyrki:llä. Vuonna 2005 aloitti MTV Finland, joka ei koskaan yltänyt oikeastaan mihinkään. Music Television tosin nosti tietoisuuteen kaksi julkkista, nimittäin Maria Guzeninan ja Axl Smithin. Kahdeksankymmenluvun musavideohenkeä ylläpitää enää VH1 Classic –kanava, jota itse tykkään katsoa ja kuunnella. Onneksi vielä on edes se.

Triviat

Ensimmäinen musiikkivideo
- alkuperäisellä MTV:lla: The Buggles – Video Killed The Radio Star
- Euroopan MTV:lla: Dire Straits – Money For Nothing
- Suomen MTV:lla: HIM – Wings Of A Butterfly

Video tappoi radiotähden, osa 2
Tuote nimeltään Sigue Sigue Sputnik
Kasari Klässiks