BLOGIARKISTO

Video tappoi radiotähden, osa 2

22.09.2016

Semminkin kun Basildonin pojat ovat pioneereja brittisyntsapopin taipaleen ensimetreillä, niin ovat he sitä myös musiikkivideoiden jalostamisessa.

Läpi bändin historian Depeche Mode on panostanut musiikkivideoihinsa nimenomaan taiteellisella tasolla. Paljolti tästä on kiittäminen talliaan eli Mute Records -levy-yhtiötä ja sen pomoa Daniel Milleriä. Musiikkivideot ovat yksi osa Depeche-Muten kokonaisvaltaista musiikin visualisointia, johon lukeutuu niin levykansitaide, markkinointikuvat, liveshowt ja lyhytelokuvat.

- Musavideot ovat aina olleet kulmakivenä, kun haluamme markkinoida musiikkiamme maailmalle, bändi on myöntänyt ihan avoimesti.

DM on videoissaan (ja visualisoinnissa ylipäätään) käyttänyt kovia nimiä ohjaajina ja tuotantoketjussa muutenkin. Ohjaajina ovat olleet sellaiset visionäärit, kuten John Hillcoat, Julian Temple ja Anton Corbijn, joista viimeksi mainitulle en löydä tarpeeksi superlatiiveja korostaakseen hänen ylivoimaista erinomaisuuttaan.

Vuonna 1988 Depeche Mode teki Yhdysvalloissa mittavan kiertueen ja sinä aikana tapahtumat filmille tallensi legendaarinen Donn Alan “D.A.” Pennebaker. Tuo cinema vérité -tyyppinen road movie, ei siis dokumentti, julkaistiin nimellä “101” seuraavana vuonna samannimisen livealbumin yhteydessä.

Hollantilainen valokuvaaja, ohjaaja, filmin tekijä yms. Anton Corbijn teki Depechelle ensimmäisen musiikkivideonsa vuonna 1986. Se oli singlejulkaisu “Question Of Time” yhtyeen uran käänteentekevältä Black Celebration -albumilta. Tuosta videosta alkaen Anton on ollut yhtyeen tuotannossa mukana näihin päiviin asti. Kaikille meille on silmiemme verkkokalvoille poltettu upea “Enjoy The Silence”-video - ihan esimerkkinä vaan. Anton Corbijnin tavaramerkki on film noir -tyyppinen kuvaus.

Vaikka Anton on kiinteä osa Depeche Modea niin bändi halusi välillä vaihtelua.

- Halusimme välillä, että videot voisivat olla muunkin ohjaajan tekemiä. Telkkarikanavat olivat jo vähän kyllästyneitä kun lähetimme heille aina “tässä uusin Antonin ohjaama DM-video”, on Martin L Gore sanonut eräässä haastattelussa.

Depeche Mode (ja Mute) on paikkansa ansainnut musiikkivideoiden KasariKlässiks’n Hall of Famessa.

Kun Petelius biisin tuhosi
Video tappoi radiotähden, osa 1
Kasari Klässiks