BLOGIARKISTO

Video tappoi radiotähden, osa 3

12.05.2017

Vihdoin tässä juttusarjassa pureudumme itse nimikappaleeseen. Nimittäin, KasariKlässiks tarjoaa faneilleen mielenkiintoisia faktoja ja paljastaa kaikkien tuntemasta kappaleesta ehkä jotain mitä et vielä tiennyt.

The Buggles

Lyhyt kertaus siitä mikä The Buggles oikeastaan oli. Yhtyeen tunnetuin nimi on tietysti Trevor Horn, johon alati tälläkin sivustolla palaamme. Muita jäseniä olivat Geoff Downes ja osin alkuperäissäveltäjä Bruce Woolley. Yhtyeen nimi on väännelmä The Beatles’sta. Yhtye oli kasassa vain jokusia vuosia ja kahden älppärin verran. Esikois-LP oli “The Plastic Age” (1979) ja jatkoa se sai vuotta myöhemmin “Adventures in Modern Recording”:sta.

Hitin alkuperä

Geoff ja Trevor olivat tutustuneet toisiinsa 70-luvun loppupuolen musiikkipiireissä ajatuksenaan synnyttää jotain uutta musiikkia punkin sijaan. Mukaan lyöttäytyi myös Bruce. Nämä kolme päättivät kirjoittaa uusiksi Bruce Woolleyn jo kaksi vuotta aiemmin äänittämän “Radio star”:in. Tuossa versiossa koskettimia soittaa muudan Thomas Dolby. Samaisissa yhteyksissä Trevor oli ryhtynyt seurustelemaan tulevan vaimonsa Jill Sinclairin kanssa. Jill tasoitti tietä Island Recordsin pomon, Chris Blackwellin, juttusille. Levypomo ihastui kuultuaan uudenlaista (new wave, synthpop) musiikkia ja levytyssopimus allekirjoitettiin.

Island-yhtiön studiossa “Video Killed The Radio Star” äänitettiin taas uudestaan, mutta laulajana olikin Tina Charles. Levyn teko on ainaista prosessia ja lopulta lauluääneksi jalostuikin itse Trevor Horn. Biisiä tehtiin (tuotettiin) kolmisen kuukautta ja sen hinnaksi nykyrahassa mitattuna muodostui noin 350 000 euroa!

Soitanta ja lyriikka

Biisi kuulostaa kovin helpolta, mutta sitä se ei missään nimessä ole. Se on helppoa kuunneltavaa, mutta haastavaa soittaa. Biisissä on tempon vaihteluita ja useita koukuttavia jingle-tyyppisiä lisäosia. Lyriikka sinällään ei kerro nimensä mukaisesti video- tai radiostarasta vaan kokonaisvaltaisemmin uuden teknologian rynnimisestä kuluttajien sydämiin ja mieliin. Elettiinhän tuolloin juuri läpimurtoa muun muassa tietotekniikassa ja kuvaäänitteiden toistossa.

Musiikkivideo

Kappaleeseen tehtiin musiikkivideo, vaikka niiden esittäminen ei vielä ollut päässyt tuleviin sfääreihinsä. Videon ohjasi Russell Mulhacy, joka jatkoi musavideoiden tekemistä enemmänkin ja ohjasi mm. “Highlander”-elokuvan. Radio Starin -musavideossa esiintyy Trevorin vaimo Jill ja cameo-esiintymisen kosketinsoittajana tekee myös sangen kuuluisa elokuvamusamies Hans Zimmer. Nokkelaa.

Vielä jalostuu

Trevor Horn ja kumppanit ovat esittäneet “Radio star”:ia livenä omilla harvoilla keikoillaan ja Horn on lisännyt biisiin yhden säkeistön ennen viimeistä kertosäettä:

Video killed the radio star,
He hit him on the head with his old guitar,
He tried to run away, but didn’t get far,
That’s how video killed the radio star

Hieman aiemmin Robbie WIlliams pyysi Hornia mukaan kahdeksannen sooloälppärinsä tuotantotiimiin. Tuo älppäri sai nimekseen Reality Killed the Video Star. Jättinokkelaa ajantajua Robbielta.

Biisin takaa: Getting Away With It
Biisin takaa: You Spin Me Round
Kasari Klässiks