BLOGIARKISTO

Rakkauden Aapisen jatko-osa

14.06.2016

On suorastaan hullu ajatus yrittää tehdä maailman parhaalle pop-levylle jatko-osaa. Tai no, ei välttämättä.

ABC julkaisi esikoisalbuminsa The Lexicon Of Love vuonna 1982 ja toukokuussa 2016 päivänvalon näki The Lexicon Of Love II. Ajatus maailman parhaan poplevyn jatkumossa kehittyi Martin Fryn päässä jo vuosien ajan. ABC, eli siis Fry, on keikkailut epätasaiseen tahtiin viimeisen kymmenen vuoden ajan ja osin ison orkesterin kanssa. Varsinkin LOL:n kultaiset klassikot isoina, mahtipontisina orkesteriversioina ovat olleet yleisön mieleen ja Martin on kertonut panneensa merkille nimenomaan yleisönsä reaktiot. 

- Voisiko tätä jalostaa uudella tavalla vielä joskus, Fry oli pohtinut.

Viime syksynä oltiin jo niin pitkällä, että mahdollista uutta materiaalia ja albumia työstettiin studiossa. Arkistoista kaivettiin materiaalia, Martin Fryn päässä syntyi uusia tekstejä ja melodioita. Esimerkiksi ensimmäinen LOL2:n sinkkujulkaisu Viva Love syntyi ensimmäisen kerran 90-luvun puolivälissä. Aiemmin se on ollut pelkkä demoversio ja kerran päässyt masternauhalle erityisessä ABC-kokoelmassa.

The Lexicon Of Love II on siis jatko-osa ja sellaisena onkin mestarillinen suoritus. Se kertoo rakastamisesta, sen vaikeudesta ja virheistä kuten alkuperäinenkin. Nyt vain 34 vuotta kokeneemman miehen näkövinkkelistä. Lähestymiskulman tietäen: aivan loistavaa.

Alkuperäistä mukaellen levytaide on yksi yhteen, sisältö niin ikään, mutta yksi mielestäni tärkeä tekijä jää puuttumaan. Tekijän nimi on Trevor Horn, joka alkuperäisen mestariteoksen tuotti ja oli pääsyyllinen miksi LOL on mestariteos ja maailman paras poplevy. Alkuperäisestä studiokaartista mukaan oli kuitenkin saatu Anne Dudley, joka loihti silloinkin biiseihin jousisovitukset. Martin Fry:n selitys Hornin poissaoloon on se, että “hän ei ollut saatavilla”. Poliittisesti korrekti vastaus siis.

LOL2:n biisit ovat täyttä ABC:ta tottakai, mutta hieman epätasaista, tai vaillinaista ollakseen nimensä veroinen. Trevor Horn olisi loihtinut mukaan täydelliset soundivallit.

Joka tapauksessa oli mielestäni hullun uhkarohkeaa lähteä tekemään The Lexicon Of Love:lle jatkoa. Nyt se on tehty. Albumille annan ysimiikan, mutta tarinalle vahva kymppiplusplus. Viva Love!

Tuote nimeltään Sigue Sigue Sputnik
Maailman paras pop-levy
Kasari Klässiks