BLOGIARKISTO

Ritari Ässän Datsun

19.08.2023

Se melkein ei ollut Pontiac Trans Am. 

Loppuvuonna 1982 Amerikan ja kohta muidenkin maiden telkkareissa alkoi pyöriä uusi toimintadraama nimeltään Ritari Ässä (alkup. Knight Rider). Pääosaa tuossa sarjassa esitti Pontiacin uusi Trans Am. Kyvykkään ja puheliaan auton lisäksi sarjassa esiintyi David Hasselhoff.

Onnekkaiden sattumien kautta pääosaa esittämään pääsi juuri General Motors -yksikön Pontiac. Tv-sarjaa alettiin miettimään jo vuosia aiemmin 70-luvun lopussa. Sarjan luoja Glen A Larson sai nimeä mm. Taisteluplaneetta Galacticallaan.

Puhuvaksi autoksi oli melkein valittu Datsun 280ZX. Kuvauksia aloitettiin vuonna 1982, kunnes sarjan tekijätiimi sai General Motorsilta vihiä, että heiltä olisi tulossa pian uusi Trans Am -malli, jota ”voisitte miettiä Datsunin sijaan”.

Uusi Trans Am oli juuri sopivan futuristinen malli, joten tekijät vaihtoivat Datsunin Pontiaciin. Mikä parasta, se oli niin uusi, ettei amerikkalaiset kansalaiset olleet sitä edes mainoskuvissa vielä nähneet. Glen ja tiiminsä saikin Pontiacin tuotantolinjalta pari ihka ensimmäistä, kolmannen polven uutta Trans Amia kuvauksia varten.

Sattuma löi lisää kierroksia kehiin, sillä GM:n kokoonpanotehtaalta oli lähdössä junallinen uusia Camaroita ja Trans Ameja Amerikan autokauppoihin, mutta juna suistuikin raiteilta. Kyseisiä autoja uhkasi romutus, mutta GM päätti antaa ne Glen Larsonin Ritari Ässälle, josko niistä hänelle olisi hyötyä. Olihan niistä, sillä nyt hän sai roppakaupalla lisää Trans Am -aihioita käyttöönsä.

General Motors antoi muutenkin oheisautoja kuvaustiimin käyttöön, kunhan ne näkyisivät lopullisissa kuvissa. Pääsääntöisesti kaikki sarjassa vilahtaneet sivuosia näytelleet autot ovat Chevroletteja, Cadillacceja tai GMCeita. Onhan se KITT:n huoltotrailerin vetäjä myös GMC:n rekkaveturi - jossette sitä vielä ole huomanneet.

Kuvat: Wikipedia 

Tilastoista: Depeche Moden hitit
Vuoden albumi: Direction of the Heart
Kasari Klässiks