BLOGIARKISTO

Abbaa helvetistä

18.05.2018

Saksalainen propaganda oli vaikuttavaa. Niin oli 80-luvulla saksalainen Propagandakin.

 

Länsi-Saksassa vuonna 1982 alkunsa saanut Propaganda teki todella voimaannuttavaa syntsapoppia. Tai ei ihan poppia, melkein anarkistista poppia. Tässä kohtaa kannattaa muistaa L-Saksan musiikki-ilmaston vaikutus suuriin artisteihin, kuten David Bowieen ja Queeniin.

Düsseldorfista Lontooseen

Musiikkitoimittaja ja juuri perustetun levy-yhtiön (ZTT Records) kolmas omistaja Paul Morley kiinnitti Propagandan talliinsa. Tuolloin kvartetti oli vasta trio: Ralf Dörper (ex-Die Krupps), Andreas Thein ja Susanne  Freytag. Kohta kohtalo toi mukaan neljännen, nyt uskaliaan muusikon Michael Mertensin. Hän taas puolestaan veti mukaansa viidennen jäsenen, Claudia Brückenin.

Dr Mabuse

Fritz Langin kuvitteellinen hahmo, Tohtori Mabuse oli yhtyeen ensimmäinen tekele uudessa ympäristössä. Biisin teon yhteydessä “musiikilliset erimielisyydet” nousivat tapetille. ZTT:n talouspäällikkö Jill Sinclair pyysi, että Andreas Thein voisi pakata laukkunsa ja suunnata takaisin kotiin. Näin tapahtuikin.

Viisikosta nelikoksi jalostunut Propaganda jatkaisi historian tekemistä.

Melkein lentoon

Uusi nelikko-Propaganda pääsi esille Top Of The Popsissa, musiikkijulkaisuissa ja muuallakin, mutta levy-yhtiön vähät kädet tuottivat harmia. Frankie Goes To Hollywood oli juuri kuuminta hottia, joten levyn tekoon ja markkinoimiseen ei vaan riittänyt tekijöitä. Tuottajana Propagandan äänitteillä oli Stephen Lipson apurinaan Andy Richards. Paul Morleyn aika meni keksiessään juttuja Frankielle.

Lipson ja bändi sai kuitenkin aikaan mitä erikoisemmalta kuulostavan ensilevyn nimeltään A Secret Wish. Huisaa soundihurjastelua ja sopivan lakonisia lyriikoita albumin biisit sisälsivätkin. Brittilehdistö kuvaili Propagandaa “Tämä on Abbaa helvetistä”.

Vielä samana vuonna ZTT julkaisi remix albumin Wishful Thinking, jossa soundeja oli ruoskittu vielä kovempaan tempoon. 

Yksinä kirsikkoina kakussa on se seikka, että sinkkujulkaisut p:Machinery pääsi soimaan Miami Vice:n jaksossa The Fix ja Jewel (The Duel:n remix) jaksossa Theresa.

Sit hajosi

Oliko markkinoinnin puutteen, raha-asioiden epäselvyyksien, epäoikeudenmukaisen levytyssopimuksen syytä vai mitä, niin Propaganda hajosi ekan älpyn jälkeen.

Yksi uusi Propaganda vielä teki jonkunlaista musiikkia 80-luvun puolella, mutta ei siitä sen enempää.

Se oikea Propaganda saattaa sittenkin olla Abbaa helvetistä. Hyvässä mielessä siis.

Kein zurück für dich: sokerina Anton Corbijn-ohjaus Dr Mabusesta

Police Squad!
Taustalta esiin, Paul Rutherford
Kasari Klässiks