BLOGIARKISTO

Kaksi levyä, neljä singleä

21.01.2020

Yazoo oli kuin nuorena kuollut filmitähti matkalla maailmanlaajuiseen maineeseen.

Brittiduo Yazoo tunnetaan kaiketi Alison Moyetin persoonallisesta äänestä. Alisonin ääniala on erittäin harvinainen kontra-altto. Popmusiikissa vastaavia kontra-alttoja ovat esimerkiksi Cher, Annie Lennox, Nancy Sinatra ja Grace Jones. Punk-aikoinaan Alisonin kutsumanimi oli Alf. Kaksikon toinen puolisko on tietysti Vince Clarke, jonka vaikutusta syntsapopin kehittämiseen ei löydy riittäviä superlatiiveja.

Uudelle duolle nimen keksi Alison. Hänen musiikkimakunsa on blues ja USA:ssa oli tuolloin samanniminen bluesia tehtaileva levy-yhtiö. Moyet ehdotti nimeä Vincelle kirjoittaen sen Vincen silloisen Toyota Coronan huuruiseen lasiin. Se näytti heti hienolta. Amerikan mantereella yhtyeen nimi lyhennettiin muotoon Yaz, jotta ei tarpeettomasti jouduttaisi sikäläisiin oikeussaleihin.

Only You

Eka hitti syntyi suhteellisen nopeasti. Mute-levy-yhtiön pomo Daniel Miller kuunteli demon ja hyväksyi biisin levytettäväksi. Ihan vakuuttunut hän ei ensi-istumalta ollut, mutta kohteliaisuus ja luotto Vinceä kohtaan tasoitti tietä studioon. Noin kuukaudessa äänitetty kappale oli jo kuukauden päästä brittilistan kakkosena. Only You oli alunperin tarkoitettu Depeche Mode -biisiksi, mutta muut yhtyeen jäsenet hylkäsivät sen liian lällynä.

Eka älppäri

Yazoon ensimmäisen LP:n nimi on Upstairs at Eric’s. Nimi juontaa juurensa siihen, että älppäriä työstettiin paljolti kanssa-basildonlaisen Eric Radcliffen kotona, yläkerrassa. Hän oli enemmän äänitystekniikkaan hurahtanut kuin varsinainen muusikko. Levyn tuottajiksi on merkitty Eric, Yazoo ja joihinkin biiseihin Daniel Miller.

Toinen älpy

You and me both -pitkäsoiton äänityssessio oli hyvin erilainen esikoislevyyn verrattuna. Nyt Vince teki sitä lähes yksin nelisen kuukautta Radcliffen Blackwing-studiolla. Alison piipahteli studiossa tekemään vain ääniosuutensa. Vuorovaikutuksen puute ja Vincen työskentelytapa johti pian kaksikon hajoamiseen.

Yazoon jälkeen

Clarke ja Moyet ajautuivat siis omille teilleen. Vincellä oli helppoa, sillä hänellä oli jo kaikki kontaktit ynnä muut, mutta Alison jäi  ajelehtimaan yksinään. Onneksi hyvin monet isot levy-yhtiöt olivat kiinnostuneet Moyet’sta ja lopulta CBS nappasi hänet talliinsa miljoonalla punnalla! 

Ajatelmani

Lyhyestä lennostaan huolimatta Yazoo iskostui kasarifanien sydämiin ja siellä yhä pysyen. Molemmat ovat jatkaneet uraansa musiikin parissa menestyksekkäästi. Vielä tänä päivänä menen kananlihalle kun kuuntelen mitä tahansa Alison laulantaa. Clarke puolestaan on tehnyt Erasuressa mitä uskomattomimman uran.   

Duran Duran ja Kuoleman katse
Haastattelussa Ralf Dörper
Kasari Klässiks